Bijgewerkt: 2025-01-17T13:15:00+01:00

Probleem met het krijgen van deze berichten?
Klik hier om ons daarover te informeren.
Logo Kenniscentrum Reeën

Nieuws Kenniscentrum Reeën 2025

Beste natuurliefhebber


Elk jaar heeft een patroon, de jaargetijden. Die beïnvloeden de activiteiten van ons, Die activiteiten vragen om passende communicatie. Onderdeel daarvan is het zenden van nieuwsberichten. Die berichten worden aan onze actieve deelnemers gestuurd om hen te helpen tijdig in te stappen of deze op te startenen. Als speerpunt gebruiken we reekalveren redden.

- Ontdek de Wereld van Drone-Techniek met Ons!
- Start sezoen en onboarding Natuurdrone-team deelnemers
- Stand van Zaken samenwerkingsovereenkomsten

Ontdek de Wereld van Drone-Techniek met Ons!
Voor de doorgewinterde reekalverenredders is het geen geheim dat hazen het hele jaar door "rammelen" om jongen te krijgen. Drie weken later worden de eerste 'nesten' met jongen geboren. Deze eerste 'nesten' en de trekkende houtsnippen bieden de perfecte gelegenheid om kennis te maken met drone-techniek.

Daarom communiceren we nu effectief en bereiden we doelgerichte activiteiten voor. We hebben drie doelgroepen geïdentificeerd, elk met hun eigen activiteit en doel:
- Nieuwe leden - Kennismaken - Doel: Leuk
- Bestaande teamleden - Seizoensstart - Doel: Inspirerend
- Ervaren team-trekkers - Trainen - Doel: Leerzaam

De verschillende niveaus ontstaan in het leertraject. (zie www.over-reeen.nl/droneteam). Je kunt deze activiteit zelf organiseren of samen met ons.

KcR bereidt zo'n activiteit voor.
- Heb je interesse? Beantwoord dan dit bericht. Laat het ons weten!
- Denk je dat we iemand vergeten zijn of wil je controleren iemand dit bericht heeft ontvangen stuur dit bericht dan door.

ps: Mensen, voor de regio Achterhoek, kunnen zich rechtstreeks aanmelden via www.over-reeen.nl/droneteam/aanmelden.

Samenwerkingsovereenkomsten Aanvragers
Dankzij de inzet van Natuurdrones in de Achterhoek hebben we niet alleen veel ervaring opgedaan met het redden van reekalveren, maar ook met het ondersteunen van aanvragers. Vooral in het zeer natte jaar 2024 bleek hoe cruciaal het is om duidelijke afspraken te maken en de werkwijze na te komen.

In juni hebben we met twee teams maar liefst 48 missies gevlogen en meer dan 200 hectare natuurrijke percelen verkend. Gelukkig is een deel van de verwachte percelen overgeslagen. De beheerders waren er daar van overtuigd dat alle reekalveren konden vluchten.

Deze week hebben we de samenwerking met de lokale beheerders van Natuurmonumenten in het werkgebied rond Vorden besproken en besloten deze voort te zetten. Dit gebied omvat o.a. Gorssel, Dorth, Barchem, Vorden en  Hummelo. Natuurmonumenten draagt bij aan de onkosten voor de pachters van hun natuurijke percelen. Dankzij deze aanpak krijgen zij van ons natuur-droneteam voorrang op individuele aanvragers.

4000 Links naar Kennis over Reeën op Orde
Dankzij onze focus op het voorkomen van slachtoffers zouden we bijna vergeten dat de ontwikkelingen rond Natuurdrones voorspoedig verlopen dankzij het delen van kennis via het Kenniscentrum Reeën. Binnen dit centrum organiseren we capaciteit, kennis en middelen op een gestructureerde manier. Deze maand hebben we maar liefst 4000 links naar bronnen voor het Kenniscentrum Reeën geïnventariseerd en verbeterd.

Deze gestructureerde aanpak zorgt ervoor dat de kennis gemakkelijk en prominent beschikbaar is wanneer ernaar gezocht wordt.

Missie: Verbreden en Verjongen met Dronetechniek
Bij Kenniscentrum Reeën (KcR) maken we volop gebruik van mensen die hun sporen hebben verdiend in de maatschappij en hun vrije tijd willen inzetten voor het redden van reeën. Dit is fantastisch, maar we merken ook een afname van mensen in natuurbeheer en dus minder potentiële nieuwe deelnemers. Gelukkig zien we dat mensen die in hun jeugd de waarde van natuur en natuurbeheer hebben leren kennen, bij KcR binnenkomen.

De rode draad in het leven van mensen is vaak een combinatie van liefhebberij, een vak leren, je bestaan zekerstellen en leuke dingen doen. Je bestaan zekerstellen gaat voor veel mensen niet in natuur. Het droneteam van KcR kan wel wat hulp gebruiken om de instroom van nieuwe deelnemers te waarborgen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om kids al vroeg te animeren met de techniek rond natuur(beheer). Een andere groep die we niet mogen vergeten, zijn de jonge mensen in opleiding.

Daarom hebben we contact gezocht met het Zone.college in Doetinchem om aandacht te geven aan het redden van reekalveren met natuurdrones. Twee leden van ons droneteam hebben met een leerkracht en enkele studenten van gedachten mogen wisselen. De belangstelling is er zeker!

Om de drive te tonen, vroegen we de studenten om een demonstratie voor te bereiden door ons een berichtje te sturen. Helaas bleek dit voor de opleiding en de groep studenten een brug te ver. Jammer, want enkele studenten zagen wel het nut en de noodzaak, maar de groep miste de drive om dit te organiseren. Als die drive er is, kunnen we samen het doel en de missie uitwerken en de demonstratie vormgeven.

KcR heeft daarom te kennen gegeven dat mocht er belangstelling zijn om dit verder uit te werken, zij dat graag hoort. Daarnaast biedt het de gelegenheid om een keer mee te gaan of een demo te laten verzorgen. Voorwaarde: Laat je interesse weten, dan gaan we het samen inrichten!

Onboarding
In Vorden is vandaag voor een half uur de stroom uitgevallen. Kun je je voorstellen hoe je je dan voelt, welke vragen opkomen, wat belangrijk is of niet. We voelden hoe je eerst de warmte mist en vervolgens de koffie. Wat een opluchting toen we snel de campinggas flessen en kooktoestel konden vinden. Direct daarna was het zaak om na te gaan wat de lopende afspraken en verwachtingen zijn. Ongeveer net zo heb ik me de afgelopen tijd bezig gehouden met Kenniscentrum Reeën. Wat is het, hoe krijg je mensen aan boord en hoe gebruik je de energie?

Om het kort te houden:

- Toekomst visie
- Aansluiten jeugd op reekalveren redden
- Organiseren middelen
- Instappen en op de hoogte houden

Toekomst visie
In aanloop naar 2025 heb ik een Toekomst visie voor mij en ik hoop Kenniscentrum Reeën opgeschreven. Inmiddels is deze teruggebracht tot:

- Natuurbeheer is zo veelomvattend dat we elkaar hard nodig hebben om de effectiviteit ervan te vergroten
- Elk ree dat wordt waargenomen is een kans om mensen te betrekken bij natuur en natuurbeheer en kennis uit te wisselen met de 32 miljoen Nederlandstalige Europeanen.
- Elk ree fungeert als een ambassadeur voor duurzaam natuurbeheer.


Al meer dan 400.000 jaar overleven reeën onder diverse omstandigheden, wat ons waardevolle lessen leert. In de 20e eeuw is de reeënpopulatie in Nederland aanzienlijk gegroeid. De manier waarop reeën tussen mensen leven en hoe wij met hen samenleven, maakt hen tot uitstekende vertegenwoordigers van natuurbeheer. Je vindt dit nu terug onder https://www.over-reeen.nl

Aansluiten jeugd op reekalveren redden
Als gevolg van de bijeenkomst: "Kennis uitwisselen over natuurdrone-inzet KcR" ontstond een kans om kennis te maken met het Zone.college in Doetinchem.

Om tijdig voor het seizoen te starten moesten we doorpakken. In de kennismaking ontdekten we de verschillende opleidingsdoelen. Wat maakte dat we de toekomstige managers onze diensten aan konden bieden.

Zij verzonnen tijdens de kennismaking dat wij een demonstratie kunnen geven op hun vertrouwd terrein. Wij benaderen dit nu als een natuurdronemissie. Zij kunnen deze bij ons aan vragen. Dat vraagt communicatie met ons. Daarom is een contactpersoon/aanvrager aangesteld. KcR bewaakt nu dat de noodzakelijke stappen worden doorlopen.

We verwachten dat de demonstratie voor de komende maand ingepast gaat worden in het reguliere opleidingsprogramma. (Dat we nog niet kennen.)

Omdat iedereen graag wil weten wat de stappen zijn is onze kennis nu gedeeld via https://www.over-reeen.nl/droneteam.

Organiseren mensen en middelen
Ook afgelopen jaar is de boekhouding kritisch onder de loep genomen. De belasting heeft daarop ons een vragenlijst gestuurd. De conclusie is dat ook al levert KcR diensten het gezien de omzet niet verplicht is B.T.W. af te dragen. Wel zou KcR geholpen zijn met een gedegen maar leuke bedrijfsvoering. Dat heeft nu onze aandacht. In het bijzonder die rond de drone’s.

Bij de drones is gebleken dat de Phantom 4 drone met sensor nu nog wel een jaar gebruikt kan worden, maar geen certificaat van onderhoud krijgt/de hulpmiddelen afgeschreven zijn.

Gelukkig vinden door onze bereidheid samen te werken nieuwe drone-piloten onze mentoren waardoor zij samen kunnen werken aan duurzame inzet van beschikbare middelen.

Zo is ook opganggekomen:
- Assisteren van een droneteam rond Montferland
- Afstemming met dronepiloot in Keppel
- Praktijksessies met de ontwikkelaar van dronedeck.nl.
(Dronedeck helpt piloten de bedrijfvoering rond dronevluchten op orde te krijgen en te houden.)

Instappen en op de hoogte houden
De speerpunt "Voorkomen slachtoffers activiteiten" en het daarbinnen faciliteren van een droneteam door Kenniscentrum Reeën leert ons in de praktijk de voorzorgbeginselen: 1 De risicoanalyse: De identificatie van potentiële risico’s van een activiteit voor het milieu of de volksgezondheid (niet ieder hypothetisch risico leidt tot toepassing) 2 De risicobeoordeling (de waarschijnlijkheid, de aard en de omvang van de mogelijke gevolgen van het risico leidt tot toepassing) 3 Het risicobeheersing (de activiteit kan worden toegestaan als het bevoegd gezag het beheersen van de risico’s met inachtneming van het wettelijke kader aanvaardbaar acht) Wat blijkt alle activiteiten voor Kenniscentrum Reeën kunnen zo benaderd worden. Daarnaast ontstaat meer en meer het beeld dat de activiteiten van het Kenniscentrum effectiever worden als deze gekoppeld worden aan die van een natuurdroneteam. Iedereen is druk in het voorjaar, evalueert in de nazomer, wisselt kennis uit in de herfst en stapt weer in in het voorjaar. Doe je dit vroeg in die periode dan ontstaat er ruimte en energie.

Met deze nieuwsbrief start de periode van instappen. Voor hen die al binnen zijn is dit de fase opschalen. Dat opschalen is afhankelijk van waar jij je in de ontwikkeling tot deskundige deelnemer bevindt. We horen graag wat je wil bereiken.

Cookies instellen