De confrontatie tussen reeën en honden leidt vaak tot direct levensgevaar voor zowel de hond(en) als de reeën. Het gevaar ontstaat als het los laten lopen van de hond struinen wordt en dat struinen leidt tot het vinden van een dier en het vluchten van dat dier leidt tot het najagen door de hond. De hond is door het loslopen in staat te leren jagen, een ree te verwonden en te doden. Dat gebeurt niet vanzelf dat laat de baas van de hond door deze niet aangelijnd te houden, ontstaan. Daarvoor hoef je veel honden niet eens aan te moedigen. Dan, als de hond jaagt, is het zelfs voor ervaren hondenbegeleiders erg moeilijk de hond te stoppen. De hond volgt het ree op diens vlucht o.a. over de openbare weg.
Het komt veel voor dat honden, kinderen en bezoekers van natuur in de gelegenheid worden gesteld te rennen, ravotten en struinen in de natuur, het leefgebied van reeën. Daar is mits met mate niets mis mee. Een ree is namelijk goed toegerust om belagers als wolven in de vrije natuur op een dwaalspoor te brengen en de gevaarlijke plaatsen te mijden. Daar houden terreinbeheerders rekening mee bij het openstellen van paden.
Met name binnen vijfhonderd meter van een doorgaande weg is de kans groot dat ree en hond de openbare weg oversteken. Het risico op een aanrijding is zo door het niet aanlijnen van de hond ontstaan. Zo'n botsing met een hond of ree is vaak een ware slachting. Hulpverleners en boswachters worden geconfronteerd met een aangereden dier en niet zelden een bestuurder die zo’n situatie nog nooit heeft meegemaakt. De botsingen zijn vaak zo hevig dat het dier dood is of ter plekke gedood moet worden.
Het risico neemt de laatste jaren om drie redenen toe:
a: Het aantal loslopende honden en de behoefte om de dieren vrij te laten ravotten neemt toe. Dat wordt versterkt door honden uitlaat services. Die bovendien vaak niet de volledige controle over alle dieren hebben.
b: De toename en dus de verspreiding van de reeën en andere grote hoefdieren. Waardoor de kans op reeën op een confrontatie toe neemt.
c: De toename van verkeersdeelnemers die alert zijn op, uit de natuur, de weg op rennende dieren.
Ook daar waar het niet aangelijnd uitlaten van honden is toegestaan geldt de Wet Natuurbescherming. Zo is de terreineigenaar van een dergelijk gebied in overtreding als deze diens bezoekers honden de leefomgeving van het ree laten verstoren. Tenzij deze daar een ontheffing voor heeft gekregen.
Kortom het is kwalijk als mensen buiten de opengestelde paden gaan of dit laten gebeuren. Des te meer als daarbij aanlijngeboden worden genegeerd waardoor huisdier loslopen in natuurgebieden.