Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten en hindernissen op het gebied van de inzet van natuurdrones:
- Coördineren: Faciliteren en coördineren zijn essentieel om de kostbare en beperkt beschikbare capaciteit en middelen effectief in te zetten.
- Faciliteren: Faciliteren en dus de financiering van organisatie en middelen voor de inzet van natuurdrones beïnvloedt de beschikbaarheid van natuurdrone.
- Organiseren: De wet- en regelgeving en techniek rond natuur en drones is complex.
Het organiseren van de belanghebbenden maakt het toepassen van beschikbare capaciteit en middelen effectief en efficiënt.
KcR heeft in het project herkend dat er veel te winnen valt voor natuur beherende organisaties als zij het samenwerken in het Natuurdronenetwerk Nederland faciliteren. Samen met de trekkers van drone-teams kunnen zij de inzet van capaciteit en middelen vergaand optimaliseren. Het organiseren van de mensen en benodigde informatie maakt de inzet efficiënter en effectiever. Kennisdelen wordt ook de motor van die beoogde organisatie.
Coördineren
Coördinatie zorgt ervoor dat mensen in een team op elkaar afgestemd zijn en dat de inzet van natuurdrones efficiënt verloopt. Hierbij helpt dat de dronevluchten worden voorbereid als vallen deze in de Specific Categorie. Het daarvoor noodzakelijke Operationeel handboek heeft helpt gestructureerd risico's te voorkomen. Daarvoor zijn op hoofdlijnen nodig:
- Een plan van aanpak/operationeel handboek bijv. Natuurdrone
- Het afstemmen van de inzet met de teamleden/gebruikersgroepen
- Het monitoren van de resultaten
Dit kan door een centrale coördinator en organisatie aan te bieden en te faciliteren. Dat doet KcR en is uitgewerkt in de speerpunt "Voorkomen van slachtoffers van activiteiten in het landschap".
Faciliteren
Faciliteren houdt in dat er ondersteuning wordt geboden aan de verschillende gebruikersgroepen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van training, materiaal of financiering. Door de gebruikersgroepen te faciliteren, kunnen ze hun taken beter uitvoeren.
Meerwaarde van coördineren en faciliteren
Coördineren en faciliteren zijn belangrijk om de volgende redenen:
- Een effectieve samenwerking: Coördineren en faciliteren zorgen ervoor dat de verschillende gebruikersgroepen op elkaar afgestemd zijn en de inzet van natuurdrones efficiënt verloopt.
- Een optimale inzet van natuurdrones: Coördineren en faciliteren helpen om de inzet van natuurdrones te optimaliseren, bijvoorbeeld door de inzet af te stemmen op de specifieke behoeften van de beheerder.
- Een grotere kans op succes: Coördineren en faciliteren vergroten de kans op succes van de inzet van natuurdrones.
Conclusie KcR
De inzet van natuurdrones is een waardevol instrument voor het beschermen van de natuur. De samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen is essentieel voor het succes. Door de inzet te gaan organiseren en ondersteuning te bieden, wordt de inzet van natuurdrones verbeterd en uitgebreid.
Coördineren en faciliteren zijn essentiële elementen voor een effectieve en efficiënte inzet van natuurdrones.
Jaarlijks worden ontelbare dieren slachtoffer van werkzaamheden in het buitengebied waaronder reekalfjes, hazen, vogels en hun nesten. Er is een wettelijke zorgplicht om inheemse dieren en planten te beschermen. Ook voor die soorten waarvoor geen specifiek beschermingsregime is. Dat vraagt om natuur inclusief beheren.
Slachtoffers zijn te voorkomen door vooraf de percelen af te zoeken en beschermende maatregelen te nemen zoals de dieren in veiligheid te brengen. Dat afzoeken vraagt tijd en gaat lang niet altijd goed. Wij leerden daarom met een drone te werken die voorzien is van een warmtesensor, de natuurdrone. De natuurdrone vliegt systematisch over het perceel en spoort warme plekken op. Mensen worden daarna naar de hotspots geleid om de dieren veilig te stellen. Dat werkt prima onder de voorwaarden dat je de kennis, mensen en middelen hebt. Daarom faciliteerden we piloten, waarnemers, veiligstellers en instructeurs om dit te organiseren. Die deelnemers in Natuurdronenetwerk Nederland zijn een pool van kennis en ervaring.
Samen kunnen we voorkomen dat een groot deel van de fauna slachtoffer worden van werkzaamheden in het landschap.
De aanpak is geweest om mensen die belangstelling voor dit werk hebben, te helpen om zelf een natuurdrone-team op te zetten. Al onze ervaring, kennis en werkwijzen hebben we daarvoor beschikbaar gesteld. Van detectietechniek en kennis over fauna tot het aanvragen voor subsidie bij de provincie voor de aanschaf van een drone met warmtebeeld. Om daarmee de kennis verder te ontwikkelen en zo in heel Nederland natuurdrone-teams beschikbaar te krijgen.
In Nederland neemt het Kenniscentrum Reeën initiatieven voor reeën en hun leefomgeving om relevante autoriteiten te faciliteren bij het leren doen van deze activiteiten. Eén van die initiatieven is Natuurdronenetwerk Nederland geweest een andere is Maaien voor biodiversiteit.